Hogyan lehet összeegyeztetni a különböző igényeket?

Egy szingli férfi naplója

Az Egy szingli férfi alapvetően képes kompromisszumokra (vannak kivételes esetek amikor NEM, DE még ekkor is nyitott az együttműködésre) és arra is volt már példa, hogy sikerült elhagyni az egoját (HA nem is megalázkodott, DE átmenetileg kispadra ültette a nagyképű, öntelt és elszállt énjét) egy-egy helyzet mentésére, DE végül valahogy mindig értelmetlen volt, mert még így se tudta meggyőzni az aktuális párját.

Problémafelvetés: lehetséges két különálló személyiséget a mai szociális keretek között úgy összekovácsolni, hogy elviseljék a másik hülyeségeit, alkalmazkodjanak hozzá, közben szépen mosolyogjanak a faszságokhoz és mégse adják fel a saját identitásukat teljesen/részben, hogy ezzel újabb és újabb megoldandó problémát generáljanak, amik tovább lökik őket a probléma spirál mélyére?

 • A felvetéssel is vannak problémák, DE ezektől tekintsük el. (pl. túl összetett, de mégis általános; túl sokat állít stb.)
 • Az Egy szingli férfi fő problémája, hogy mennyire tud és mennyire szükséges alkalmazkodni egy lehetséges párhoz.
 • HA már alkalmazkodni kell, akkor miért nem keresünk mást, akihez nem kell?
 • Van olyan ember, akivel automatikusan kompatibilisek vagyunk? Vagy legalább olyan %-ban, amivel nem kell feladnunk túl sokat magunkból?

A másik hülyeségének elviselése

Az Egy szingli férfi az elmúlt évek alatt megismerte magát. Feltérképezte a hibáit és az erényeit, DE még mindig van olyan alkalom, hogy saját magát sem viselné el.

Személyes hülyeségek

 • Saját szabályok szerint élni, szabadon döntve és választva a nap alakulását. Nincs napi rutin, nincsenek tervek, nincs ütemezés. Mondhatni tervezett káosz 1 főre. Ezt a legtöbben CSAK hasonló mentalitással tudnák tolerálni vagy úgy se.
 • „Önélzetes a kis latol” – a saját értékrendnek megfelelően teszi a dolgát, amely más nézeteivel sokszor nehezen összeegyeztethető.
 • Alvajárás az öntudatlan pusztító – sokan érzékenyek az alvási szokásaikra, így a közös alvás tortúráját nehéz összeegyeztetni egy egészséges párkapcsolattal
 • stb.

Általános hülyeségek

 • Más márkák vásárlása pl. mosószer
 • Folyamatos ruhatár bővítés és egyszer sem felvevős
 • Vásárláskor kevergés a boltban/boltokban (10 perces vásárlást 3 órásra duzzasztani)
 • Túl sok idő töltése barátokkal/barátnőkkel
 • Hobbik
 • Rossz szokások (pl. ujjak tördelése, csámcsogás, orrtúrás stb.)
 • Túl sok időt tölt a családdal
 • stb.

A felsorolásokan random kerültek bele a tételek, amik éppen eszébe jutottak Az Egy szingli férfinak, DE ugye tudjuk ez a lista végtelenségig bővíthető. HA van olyan, amit feltennél, akkor kommentbe írd meg.

Alkalmazkodás

A hülyeségek elviselésének az egyik formája az alkalmazkodás, ami jelentsen is bármit nem egyszerű, mert:

 1. Rá kell jönni, hogy probléma van (sajnos ez a legnagyobb feladat, mert sokan nem is tudják, hogy baj van és már CSAK, akkor szembesülnek vele, HA menthetetlen a helyzet)
 2. Találni kell egy olyan megoldást, ami mindkét fél számára megfelelő (pl. horkolás ellen orrtapasz – mindkét fél számára kicsit kellemetlen lesz, DE az első lépést megtették)
 3. Folyamatos, érthető és építő kommunikáció (a lebaszás, a vérszívás is ide tartozik, DE nem teljesíti mindegyik feltétel)
 4. Újra tárgyalás, HA nem történt változás vagy a változás kényelmetlen (van, amikor a kompromisszumok ellenére sincs igazi eredmény)
 5. Gondolatolvasás képességének kifejlesztése (sok esetben az előző pontok nem működnek tökéletesen vagy más húzódik a háttérben és hiába tettünk lépéseket CSAK egy fegyverszüneti egyezményt értünk el)

Megjegyzés: ahogy minden kapcsolat két félen és azok nyitottságán múlik. CSAK az ismert problémák oldhatók meg vagy kezelhetők. Az elhallgatott tüskék hosszútávon fogják mérgezni a kapcsolatot és lassan teszik tönkre a feleket és végül a kapcsolatot.

Módszerek

Az Egy szingli férfi gyorsan átgondolta, hogy milyen opciókkal találkozott.

 1. Ráhagyod és majd lesz valahogy = SEHOGY SEM LESZ
 2. Nem hagyod rá, DE CSAK felpiszkálod vele = NINCS MEGOLDÁS
 3. Kitaláltok valamilyen kompromisszumos megoldás = VÁLTOZÁS
 4. További problémákat is kezeltek = IDŐVEL CSAK SZABÁLYOK LESZNEK
 5. Meglepődsz egy olyan dolgon, amit eddig nem hallottál = TÚL KÉSŐ VAN BÁRMIT IS TENNI, SZINGLI VAGY
 6. Nincsenek problémák, amiket meg kellene oldani = MÁR RÉGÓTA SZINGLI VAGY
 7. Sose voltak problémák = CSODA TÖRTÉNT, MEGTALÁLTAD ÉLETED NŐJÉT
 8. stb.

Mosolyogj a legnagyobb szarban is

NE TEDD! SOSE!

Nem szabad mosolygással palástolni a dolgokat. HA nem tesztel semmit, amikor lehetőséged lenne, akkor folyamatosan fog mélyülni a gödör, amit magadnak ásol. Idővel nem lesz az a létra, ami kiérne, így végül el fog lepni a gödörben összegyűlő béltartalom.

Feladom az identitásom egy részét

Mindenképpen fel kell adni valamennyit, DE ha túl sokat, akkor lehet nem a megfelelő emberrel sodort össze a szél.

 • Hol a határ? Meddig legyünk kompromisszumkészek és mikor dobbantsunk?
 • Fel akarom-e adni az identitásom egy részét? Fel kell-e adnom?
 • Mit ad fel a másik értem? Mit adok fel én érte?
 • Mennyire akarom a kapcsolatot? Szingliség forever?

Megtörtén, feladtad és mi történhet? BÁRMI IS és az ellenkezője is.

 • Mikor tudod meg, hogy jó volt a döntés vagy sem? Lehet sose, lehet gyorsan?
 • Nincs semmilyen garancia.
 • Megéri vagy sem?

Konlúzió

Minden kérdés, döntés egy újabbat hoz (vagy többet). Ha nem hozunk döntést az is döntés. Hivatkozhatunk észérvekre, érzelmek, tanácsokra, tapaszlatokra, bármire, DE meg kell hozni a döntéseket és az élet majd igazolja vagy cáfolja azokat.

HA folyamatosan a biztonságra törekszünk, akkor lehet nem sérül az identitásunk, DE nem is fejlődünk, hanem megragadunk egy szinten és ott már hiába kesergünk az elszalasztott lehetőségeken, nem jönnek vissza.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Ars poetica

Leszarja, hogy mit lehet és mit szabad, mert már őt is annyiszor vették semmibe. Élvezi az életet és leáll, megállapodik, ha van kiért - viszont nem ennyire egyszerű szakma ez a szingliség.

Van, amit nem lehet és nem is szabad erőltetni? Az Egy szingli férfi nem egy filozófus, ezért igazából ez sem érdekli. Edison is talált 4 ezer rossz megoldást a villanykörtére ... Neki is csak 4000 körtét kell becsavarnia? :O

A kulcsos hasonlat a strigulázás alapaja!?

A kulcsos hasonlat a strigulázás alapaja!?

Az Egy szingli férfi ebben a sorozatban a saját véleményét írja meg, néhol felhasznál külső hivatkozásokat, gondolatokat, véleményeket. Ezzel nem az a célja, hogy megmondja, hogy mit gondolj, hanem az, hogy végre TE is GONDOLKODJ és HASZNÁLD A FEJED. Nem minden fekete...

Monogámia, poligámia, szingliség vagy valami más?

Monogámia, poligámia, szingliség vagy valami más?

Az Egy szingli férfi eddig élete során monogám kapcsolatokban szerzett több, kevesebb tapasztalatot, amelyekben CSAK 1-szer került megcsalás közeli helyzetbe (fiatalság bolondság + Balatonpart + alkoholos befolyásoltság = nem mentség, ez sem). Szingliségből jeles,...

Mindenki kapcsolatra vágyik? NEM. DE!?

Mindenki kapcsolatra vágyik? NEM. DE!?

Az Egy szingli férfi folytatja a lelki szemetesládájának takarítgatását, mert úgy érzi, hogy túl sok helyet foglal a trash a hasznos gondolatok elől. DE mi is az igazi probléma? A társadalmi nyomás? A szingliség? A problémafelvetés aktualitása megkérdőjelezhetetlen...