Monogámia, poligámia, szingliség vagy valami más?

Egy szingli férfi naplója

Az Egy szingli férfi eddig élete során monogám kapcsolatokban szerzett több, kevesebb tapasztalatot, amelyekben CSAK 1-szer került megcsalás közeli helyzetbe (fiatalság bolondság + Balatonpart + alkoholos befolyásoltság = nem mentség, ez sem). Szingliségből jeles, mert élete legnagyobb pizzaszeletét ez tette ki. Poligámia vagy poliamoria? Érdekes új kifejezésekkel bővül a lexikális tudás. ÉJJEN!!!

Szingliség

Nagyon nem kell túlmagyarázni: egyedülálló; párkapcsolat nélküli személy.

A szingliség

 • sokak szemében szitokszó,
 • van, aki eszét vesztve menekül előle, mert a társadalmi nyomás párkapcsolatot követel a tagjaitól,
 • van, aki CSAK így tudja elképzelni az életét,
 • van, akinek CSAK egy kikötőt jelent a világkörüli túrán,
 • van, aki azt se tudja, hogy mit szeretne, DE átmenetileg jó neki és
 • van olyan is, aki szerint nem jó ez a helyzet, DE nem tud mit tenni ellene.

Szingliként Az Egy szingli férfi mindegyik felsorolt állapotot megélte:

 • amikor kapcsolatban volt, akkor el sem tudta képzelni, hogy milyen szinglinek lenni
 • anyai nyomásra folyamatosan pár kellene keresnie
 • szingliként néha még magát is nehéz elviselni, DE komfortos a helyzet
 • nem siet sehova és jól érzi magát az aktuális kikötőben
 • az igazság, hogy azt sem tudja, hogy mit akar
 • ráadásul nem is nagyon tud szabadulni a helyzetből

Tehát mindenki máshogy éli meg a saját szingliségét, és máshogy lép ki vagy marad benne, DE egy biztos, hogy nem betegség és nem kell leprásként arra nézni, aki élvezi az aktuális helyzetét.

Monogámia

monogámia egynejűséget, egyférjűséget jelent, azaz azt, hogy egy személynek egyszerre csak egy felesége vagy férje van. A hétköznapi szóhasználatban házasságtól függetlenül minden olyan párkapcsolatra használjuk, ahol valakinek csak egyetlen partnere van.

Forrás: lexiq.hu

A társadalmi berendezkedés ezt tekinti alapértelmezett beállításnak, amely sok előnnyel jár, DE hátrányai akad bőven. Természetesen itt is fel kell tenni a kérdést, hogy ha különböző a páros tagjainak hozzáállása a kérdéséhez, akkor lehetséges-e komoly, hosszantartó kapcsolatot kialakítani?

Megjegyzés: A következő felsorolások Az Egy szingli férfi szubjektív megítélésén alapszanak. A genetikára való hivatkozásra lenne lehetőség, DE a kommunikációs tanulmányok során ezt tanulta Az Egy szingli férfi. A listák a teljesség igénye nélkül készültek. Kommentbe jöhetnek az észrevételek.

Előnyök

 • Fix partner, nem szükséges keresgélni.
 • CSAK 1 személyre koncentrálhatunk.
 • Hosszútávú kiegyensúlyozott, folyamatosan fejlődő kapcsolat lehetősége.
 • Genetikailag a nők úgy vannak programozva, hogy mindent megtegyenek az utódok túléléséért. Ennek egyik legcélravezetőbb módja, hogy az apát magukhoz kötik, aki mindentől is óvja a gyerek(ek)et.

Hátrányok

 • Genetikai kódolásnak köszönhetően a férfiak a lehetőségeikhez mérten minél több nőt szeretnének megajándékozni egy utóddal, így ösztönösen kacsintgatnak újabb és újabb célpontok felé. A monogám társadalmi rendszer korlátozza ezt a törekvést.
 • Kötöttségek, szabadság hiánya.
 • Felelősség.

A nagy kérdés: Tényleg előny? Tényleg hátrány?

Poligámia

poligámia többnejűséget, többférjűséget jelent, azaz azt, hogy egy személynek egyszerre több felesége vagy több férje van. A hétköznapi szóhasználatban házasságtól függetlenül minden olyan párkapcsolatra használjuk, ahol valakinek egyszerre több partnere van.

biológiában a poligámia azt jelenti, hogy egy hím egyidejűleg több nősténnyel párosodik, illetve növények esetén azt, hogy egy faj egy adott egyedén egyivarú és kétivarú virágok is vannak.

A többnejűség a legtöbb országban illegális.

Forrás: lexiq.hu

Az Egy szingli férfi még nem a házasság szintjén gondolkodik, így a biológia definíciót vette alapul. Így ismerte meg a következő bekezdésben taglalt poliamoria fogalmát. Alapvetően azt szeretné bemutatni, hogy a megcsalás vagy párhuzamos kapcsolatok valakinek pont olyan természetesek, mint a társadalmilag elfogadott monogám kapcsolatok.

Poliamoria

poliamoria (poliamória, vagy röviden poli) jelentése többszerelműség, és azt jelenti, hogy valaki egynél több partnerrel van vagy szeretne intim kapcsolatban lenni, úgy, hogy azok tudnak egymásról, és elfogadják ezt.

Forrás: lexiq.hu

Benne maradt a genetikai kódunkban az, hogy férfiként elszórjuk a magvainkat (nagy számok törvénye alapján több utódnak nagyobb az esélye arra, hogy tovább vigyék a génállományunkat). Így állítva lehetetlen helyzetbe a férfiakat és a nőket is, egyaránt.

Érdekes tények férfi szemszögből párválasztást illetően

 • Férfiként, akkor vagyunk a legkapósabbak, amikor foglaltak vagyunk.
 • HA nincs párkapcsolatunk, akkor a szingliség gödréből nehézkesen tudunk kikászálódni.
 • Hiába a hosszútávú kapcsolathoz szükséges belső tulajdonság csomag, HA a külcsín nem üti meg az elvárásokat.
 • A tipikus „rosszfiú” karakterek mindig előnyt élveznek.
 • Nem a férfi választ, hanem a nő. HA a kiválasztás megtörtént, akkor sincs garancia arra, hogy a férfi kiszúrja a jeleket.
 • HA egy férfi felismeri a lehetőséget, akkor általában lecsap, kivéve HA olyan gyámoltalan, mint Az Egy szingli férfi.
 • Küzdünk a genetika ellen, DE nem mindig egyszerű a monogámia (főleg a sok pornós fantázia elferdíti az ítélőképességet).

Egyetemes bizonyítás és forrás megjelölése nélkül Az Egy szingli férfi kijelenti, hogy egy átlagos férfi nyitott az újdonságokra, szeret kikacsintgatni a meglévő helyzetéből, valószínűleg több pornófilmet látott annál, hogy egy potenciális jelenetnek ne ő akarjon a főszereplője lenni. Tehát férfi oldalról megvan a nyitottság, amihez többnyire szükséges a másik fél hasonló elhatározása is, mert ugye kettőn áll a vásár.

Nyitott kapcsolat

nyitott kapcsolat egy olyan párkapcsolati forma, ahol a felek kölcsönösen megegyeznek abban, hogy másokkal is létesíthetnek szexuális viszonyt.

A gyakorlatban előfordul, hogy valójában csak az egyik fél vágyik a nyitott kapcsolatra, a másik pedig csak az attól való félelmében egyezik bele, hogy a párja enélkül elhagyná őt.

Egy nyitott kapcsolatban is lehetnek különböző közösen elfogadott szabályok, például arról, hogy ott lehet-e maradni valakinél egész éjszakára vagy hétvégére, vagy hogy mire kell figyelni a szexuális úton terjedő betegségek elkerülése érdekében.

Forrás: lexiq.hu

Ez a PC változata a megcsalásnak. A nyílt titokból közös megegyezéssel egy élhető és külső félként is befogadható színpadot rendeznek be, amivel leplezik azt, hogy valami nincs rendben. Tényleg nincs rendben valami? Vagy CSAK a társadalmi normával nem lehet összeegyeztetni egy ilyen kapcsolatot?

Az Egy szingli férfi még nem volt ilyen kapcsolatban, DE nem is biztos, hogy szeretne. Van egy elég beteg eszmefuttatása:

 • A párod egy pornószínész vagy pornószínésznő. (esetleg te is az vagy)
 • A munkád az, hogy mással feküdje le (sok más minden IS).
 • Nem a saját ágyatokban vagytok mással, DE mással vagytok.
 • Itt egyértelműen CSAK testiség van jelen, és teljesen érzelemmentes. Viszont mi van, akkor HA egy nyitott kapcsolatnál megjelennek az érzelmek is?
 • Egy átlagos munkahelyen egy viszony egyértelműen megcsalás lenne. DE ha ez a munkád, akkor minek számít ebben a helyzetben?
 • Ez nyitott kapcsolat vagy egy sima kapcsolat, ahol ez CSAK a munkád?

Ezzel azt szeretné szemléltetni Az Egy szingli férfi, hogy egy nyitott kapcsolatban minden nézőpont kérdése. HA a két fél álláspontja kicsit is eltér, egy-egy fogalmat máshogy definiálnak/értelmeznek, akkor könnyen problémát okozhat egy kis félreértés is.

 • Mennyire lehet/szükséges/kell szabályozni egy nyitott kapcsolatot?
 • HA valamiben nincs álláspont foglalva, akkor azon meg lehet sértődni a későbbiekben?
 • Mennyire kell nyitottnak lennie a feleknek, hogy ez hosszútávon működjön?
 • „Barátság extrákkal”-ból is idővel kapcsolat válik az érzelmek megjelenéséve. Nyitott kapcsolatnál az érzelmek megszűnésével szakítás lesz a vége? Vagy itt érzelmekre nincs szükség?
 • HA nincsenek érzelmek, akkor ezt még lehet kapcsolatnak hívni?
 • HA vannak érzelmek, akkor nem sérülnek, HA a „párunkat” mással látjuk?
 • Mi van akkor, HA az egyik fél CSAK azért megy bele, hogy ne veszítse el a kikacsintgató párját és nem azért, mert ezt akarja?

Biztos nem lehet elmagyarázni ezt egy olyannak, aki nincs nyitott kapcsolatban (sőt kapcsolatban sem), DE Az Egy szingli férfi számára ez továbbra is egy olyan megoldásnak tűnik, amivel PC-k maradhatunk, HA megakarjuk csalni a párunkat. Nem zárkózik el a nyitott kapcsolat lehetőségétől, DE nem is fog arra törekedni. HA belekerül egy ilyen kapcsolatba, akkor biztos be fog számolni róla.

Vagy valami más?

Ha ezeken felül van még olyan formája a kapcsolatoknak, amelyek nagyobb csoportot képeznek és nem jelent meg a bejegyzésben, akkor kommentben van lehetőség megírni ez(eke)t.

Konklúzió

Mindenki vonja le a saját következtetéseit a cikk és a saját tapasztalatai alapján.

Forrás:

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Ars poetica

Leszarja, hogy mit lehet és mit szabad, mert már őt is annyiszor vették semmibe. Élvezi az életet és leáll, megállapodik, ha van kiért - viszont nem ennyire egyszerű szakma ez a szingliség.

Van, amit nem lehet és nem is szabad erőltetni? Az Egy szingli férfi nem egy filozófus, ezért igazából ez sem érdekli. Edison is talált 4 ezer rossz megoldást a villanykörtére ... Neki is csak 4000 körtét kell becsavarnia? :O

A kulcsos hasonlat a strigulázás alapaja!?

A kulcsos hasonlat a strigulázás alapaja!?

Az Egy szingli férfi ebben a sorozatban a saját véleményét írja meg, néhol felhasznál külső hivatkozásokat, gondolatokat, véleményeket. Ezzel nem az a célja, hogy megmondja, hogy mit gondolj, hanem az, hogy végre TE is GONDOLKODJ és HASZNÁLD A FEJED. Nem minden fekete...

Hogyan lehet összeegyeztetni a különböző igényeket?

Hogyan lehet összeegyeztetni a különböző igényeket?

Az Egy szingli férfi alapvetően képes kompromisszumokra (vannak kivételes esetek amikor NEM, DE még ekkor is nyitott az együttműködésre) és arra is volt már példa, hogy sikerült elhagyni az egoját (HA nem is megalázkodott, DE átmenetileg kispadra ültette a nagyképű,...

Mindenki kapcsolatra vágyik? NEM. DE!?

Mindenki kapcsolatra vágyik? NEM. DE!?

Az Egy szingli férfi folytatja a lelki szemetesládájának takarítgatását, mert úgy érzi, hogy túl sok helyet foglal a trash a hasznos gondolatok elől. DE mi is az igazi probléma? A társadalmi nyomás? A szingliség? A problémafelvetés aktualitása megkérdőjelezhetetlen...